logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

118 Dana

Olimpijski dan proslavljen u Podgorici

Crna Gora je obilježila Olimpijski dan, praznik sporta i olimpizma, koji se slavi u čast „rođenja” modernih Olimpijskih igara, 23. juna 1894. godine.

Centralna manifestacija Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) održana je na stadionu Malih sportova u Podgorici, u saradnji sa Glavnim gradom i Sekterarijatom za sport i kulturu, odakle je poslata još jedna poruka koliko Crnoj Gori znači sport i kako se u našoj zemlji njeguje duh olimpizma.

„Olimpijski dan, koji se proslavlja još 1947. godine, je prvenstveno dan promocije ideje olimpizma. Slavi se svake godine, 23. juna, što je datum osnivanja Međunarodnog olimpijskog komiteta na Sorboni u Parizu, 1894. godine, kada je Pjer de Kuberten oživio Olimpijske igre.

Olimpijski dan promocija je olimpijskog pokreta, olimpijskih vrijednosti, zdravih stilova života i značaja bavljenja sportom. Olimpijski dan je više od sportskog događaja, jer uključuje, pored sportskih, i kulturne i obrazovne aktivnosti, okupljajući i ujedinjujući sve bez obzira na starost, pol, društveno porijeklo ili sportske sposobnosti. Zato mi je izuzetno drago što pored naših sportista i uvaženih gostiju, ovdje vidim ovoliki broj djece iz svih krajeva Crne Gore. Zahvalan sam i na učešću velikog broja crnogorskih osnovnih škola na Likovnom konkursu, koji smo organizovali u saradnji sa našim partnerom, Jugopetrolom i velikom broju radova koji su pristigli, a koji su ilustracija onoga kako naši najmlađi doživljavaju olimpijski pokret, olimpijski tim i crnogorski sport uopšte.

Na kraju, zahvalio bih svima koji su došli da budu dio Olimpijskog dana, kao i Glavnom gradu i našim sponzorima na podršci za organizovanje ovog važnog događaja”, izjavio je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

Prisutnima se ispred Glavnog grada obratio Miloš Antić, pomoćnik Sekretara za kulturu i sport Glavnog grada.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo domaćini ovako lijepog događaja, koji slavi prave vrijednosti. Posebno je zadovoljstvo što vidimo ovoliki broj djece, koja se uče koliko je važno baviti se sportom i koliko će, baš iz tog razloga, njihova, a i naša budućnost biti ljepša i zdravija. Takođe, pozdravljam i naše olimpijce, kao i velikane našeg sporta, uz uvjerenje da će mnogi od ovih dječaka i djevojčica krenuti njihovim putevima slave”, kazao je on.

Crnogorski olimpijski komitet je u saradnji sa Jugopetrolom AD (EKO benzinske stanice – zvaničnim gorivom olimpijskog tima Crne Gore) prije mjesec pokrenuo likovni konkurs sa ciljem da se djeca osnovnih škola upoznaju sa olimpijskim vrijednostima, Igrama u Tokiju i našim olimpijskim timom.

 

Od čak preko 600 radova izabrani su najbolji.

Kategorija I - Učenici/učenice 1. i 2. razreda:

1. mjesto - Petra Stanojević, O.Š. Milan Vuković Herceg Novi
2. mjesto - Simona Simonović, O.Š. Njegoš Spuž
3. mjesto - Sofija Marojević, O.Š. M.M. Burzan Podgorica

Kategorija II - Učenici/učenice 3. i 4. razreda:

1. mjesto - Lazar Zotović, O.Š. Vuko Jovović Danilovgrad
2. mjesto - Marko Vidović, O.Š. Veljko Drobnjaković Risan
3. mjesto - Jana Ivović, O.Š. Milan Vuković Herceg Novi

Kategorija III - Učenici/učenice 5. i 6. razreda:

1. mjesto - Amina Fetić, O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica
2. mjesto - Ksenija Kovačević, O.Š. Njegoš, Kotor
3. mjesto - Dana Burzanović, O.Š. Sutjeska, Podgorica

Kategorija IV - Učenici/učenice 7. i 8. razreda:

1. mjesto - Lara Šturanović, O.Š. Ratko Žarić, Nikšić
2. mjesto - Angelina Bulatović, O.Š. 21. Maj, Podgorica
3. mjesto - Veljko Mijanović - O.Š. Ratko Žarić, Nikšić

Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logo



Sponzori