logo

NOVOSTI
Slider

paris

datum

26. jul - 11. avg

država

francuska

odbrojavanje

661 Dana

zaprati

15 GODINA PONOSNI ČLAN OLIMPIJSKE PORODICE

Podgorica, 22.09.2022. – U Kristalnoj sali hotela Hilton u Podgorici, sinoć se organizovana proslava 15 godina od prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) u međunarodnu olimpijsku porodicu.

Slaveći olimpijske vrijednosti, izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, COK je sinoć okupio predstavnike Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), dvadeset evropskih nacionalnih komiteta, ministre u Vladi Crne Gore, predstavnike diplomatskog kora, predstavnike nacionalnih sportskih saveza, crnogorskih medija i najveće zvijezde crnogorskog sporta, bivše i sadašnje olimpijce, kao i partnere i prijatelje krovne sportske organizacije u Crnoj Gori. 

Na samom početku, prisutnima se obradio predsjednik COK-a, Dušan Simonović.

U noći kada smo primljeni, na internet sajtu MOK-a Crna Gora je predstavljena kao „najmlađa država sa dugom sportskom tradicijom.“ Izrastao iz te tradicije na koju je ponosan, Crnogorski olimpijski komitet je preuzeo značajan dio odgovornosti da crnogorskom sportu pokaže staze ka budućnosti. Naša država je bila i ostala neiscrpan izvor talenata. Uz posvećenost misiji širenja olimpijskih ideja i poruka, na nama iz COK-a je bilo, jeste i biće da poboljšavamo uslove da svoj dar pretvore u klasu, da ih pratimo, usmjeravamo, podstičemo, podržavamo”.

Predsjednik Simonović se u svom govoru osvrnuo i na izazove sa kojim se Crnogorski olimpijski komitet suočavao u prethodne dvije godine.

U protekle dvije i po godine, pred nama su bili brojni izazovi. Neke, kao što je pandemija Covida, dijelili smo sa cijelim svijetom, dok su neki lokalni, i tiču se osjetljivog i turbulentnog perioda kroz koji prolazi crnogorsko društvo, perioda sumnji, traumatičnih raslojavanja, poljuljanih autoriteta i sistema vrijednosti. Iako se dijelom to prenosi i na našu oblast, vjerujemo da sport kao društveni fenomen može da snagom pozitivnog primjera i uvažavanjem univerzalnih etičkih principa ukaže na modelitete riješavanja otvorenih pitanja. Uostalom, nekadašnji predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran jednom prilikom je kazao da je sport škola pravde, demokratije i ljudskih prava, da kao univerzalni jezik doprinosi nacionalnom jedinstvu, političkom konsenzusu, međusobnom sporazumijevanju. Nedavni nastupi naših sportista na Mediterankim igrama, Marije Vuković na Evropskom atletskom prvenstvu i košarkaša na Eurobasketu, energija koju su isijavili, odlučnost, karakter, samopouzdanje, potvrda su koliko i kako možemo”.

Nakon predsjednika Simonovića, goste je pozdravio Ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, gospodin Vasilije Lalošević, koji je tom prilikom istakao odličnu saradnju koju Ministarstvo i Nacionalni olimpijski komitet imaju i naglasio da će organ zadužen za sport u našoj državi nastaviti da radi u najboljem interesu naših sportistkinja i sportista, te najavio skoru izgradnju Olimpijske kuće i muzeja u Podgorici, kao i punu podršku svim budućim aktivnostima Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), gospodin Tomas Bah, nažalost nije mogao lično da prisustvuje proslavi, ali se i ovog puta sjetio prijatelja iz Crnogorskog olimpijskog komiteta i poslao video poruku u kojoj je istakao odličnu saradnju MOK-a i COK-a, prisjetivši se i odlične organizacije Igara malih zemalja Evrope, 2019. godine u Crnoj Gori, najvećeg i najznačajnijeg multisportskog događaja ikad organizovanog u našoj zemlji.

Dok slavite svoju 15. godišnjicu, želim da vam svima u Crnogorskom olimpijskom komitetu od srca čestitam. Danas, imate svaki razlog da sa velikim ponosom gledate na proteklih 15 godina. To je period u kojem su crnogorski sportisti i sportistkinje svojim nastupima čvrsto postavili Crnu Goru na svjetsku sportsku mapu. Izvan terena, donosite sportsku radost crnogorskom narodu kroz mnoge programe, šireći tako olimpijski duh na društvo. Uspješnom organizacijom Igara malih zemalja Evrope 2019, pokazali ste svijetu koliko je jak olimpijski duh u vašoj prelijepoj zemlji. I još uvijek se sjećam svoje posjete, tih veličanstvenih dana, i vaše prelijepe zemlje i prelijepog grada, gledanja zaista sjajnih takmičenja kao i radosti sportista, koji su uživali u vašem divnom gostoprimstvu.

Iz svih ovih razloga vaša godišnjica je prekretnica. Ne samo za vas, već i cijelu olimpijsku zajednicu. Zato želim da zahvalim cijelom timu nacionalnog olimpijskog komiteta, pod vođstvom mog dragog prijatelja Dušana Simonovića, za sve što radite da promovišete sport svima u Crnoj Gori. Dok gledate u budućnost, dozvolite mi da ponovim da uvijek možete računati na MOK, kao partnera na vašoj strani, da zajedno uzdižemo sport i naše zajedničke olimpijske vrijednosti, poput solidarnosti i mira. Jer, samo zajedničkim snagama, možemo živjeti naš novi olimpijski moto brže, više, jače…zajedno!”.

U ime EOK-a, svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Spiros Kapralos i generalni sekretar, Rafaele Panjoci.

Predsjednik Kapralos se tokom ceremonije obratio prisutnima.

Vaše priznanje na sjednici MOK-a u Gvatemali 2007. izgleda kao da se dogodilo juče, ali ste ostvarili nevjerovatan napredak za ovo kratko vrijeme. Učestvovali ste na svim izdanjima ljetnjih i zimskih Olimpijskih igara i na svim Evropskim olimpijskim festivalima mladih. Kakva posvećenost našoj sportskoj porodici!

Od vašeg prvog samostalnog nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, do osvajanja prve medalje crnogorske ženske rukometne reprezentacije, imali ste nevjerovatno putovanje.

Bili smo svjedoci ovog ljeta velikog uspjeha vaših sportista. Sedam medalja na Mediteranskim igrama, medalja na Evropskom prvenstvu u atletici.

Crna Gora je 2019. godine sa velikim uspjehom bila domaćin Igara malih zemalja Evrope, najvećeg multisportskog događaja u istoriji vaše zemlje.

Pokazali ste Evropskoj olimpijskoj porodici šta se može postići kada postoji jedinstvo, saradnja i zajednička vizija!”.

Na adresu Crnogorskog olimpijskog komiteta, od 7.  jula do danas, pristigao je veliki broj čestitki predsjednika nacionalnih olimpijskih komiteta, ambasadora u našoj zemlji, partnera i prijatelja COK-a. Čestitku povodom jubileja, uputio je i predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Dritan Abazović.

Blagotvoran je, okrepljujući i podsticajan, za sveukupne društvene procese i odnose, petnaestogodišnji rad Nacionalnog olimpijskog komiteta, koji se razvija u duhu izvornog kosmopolitizma, inkluzivnosti i zdravog agona, čiji cilj nije isključivo nadvisiti, savladati iii prevazići rivala, već prvenstveno usavršiti se - postati primjer upornosti, istrajnosti, nesebičnosti, odgovornosti, solidarnosti i fer pleja.

Petnaestogodisnji uspjesi Crnogorskog olimpijskog komiteta, kojima ste ukrasili crnogorsku savremenost i obradovali nase građane, a u okviru sportske diplomatije i pregalaštvom naših takmičara učinili za našu državu, privredu, kulturu, tradiciju i sport u globalnom formatu, od neprocjenjivog su značaja. Zato vam čestitam jubilej koji, imajući u vidu vaše zavidne učinke, van svake sumnje, može se smatrati mnogo starijim od jedne i po decenije”.

Prepoznajući sportske asove u našoj sredini i želeći da im se na simboličan način nakloni i zahvali, COK je krajem prošle godine ustanovio zvanje „ambasadori crnogorskog sporta“ za izuzetnu promociju crnogorskog sporta u svijetu. Tu titulu su prvi ponijeli fudbaler Herte i crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić, fudbaler Atletiko Madrida, takođe crnogorski reprezentativac, Stefan Savić i NBA zvijezda Čikago Bulsa, Nikola Vučević, sportske gromade, inspiratori, koji širom meridijana šalju sliku o nama kakvim želimo da nas drugi vide.

Proslavljajući desetogodišnjicu prijema u MOK, Crnogorski olimpijski komitet je 2017. ustanovio posebno priznanje „zlatna zvijezda crnogorskog sporta“, za ukupan odnos, rad i promociju olimpizma i njegovih vrijednosti.

Ovogodišnja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“ otišla je u ruke Zlatnih lavica, generacije crnogorske ženske rukometne reprezentacije koja je 2012. osvojila olimpijsko srebro i evropsko zlato.

U ime reprezentacije, priznanje je primila kapitenka generacije 2012, Maja Savić.

Tokom svečanosti, prikazana je i skraćena verzija dokumentarca posvećenog petnaestogodišnjici COK-a, čiji autor je istaknuti filmski pregalac i stvaralac, reditelj Nikola Vukčević.

Image is not available
OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE - STRAST KOJA NAS SPAJA / TOKYO 2020

COK Montenegrin Olympic Committee
Image is not available
OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE - STRAST KOJA NAS SPAJA / TOKYO 2020

COK Montenegrin Olympic Committee
Image is not available
OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE - STRAST KOJA NAS SPAJA / TOKYO 2020

COK Montenegrin Olympic Committee
Image is not available
OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE - STRAST KOJA NAS SPAJA / TOKYO 2020

COK Montenegrin Olympic Committee
Image is not available
OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE - STRAST KOJA NAS SPAJA / TOKYO 2020

COK Montenegrin Olympic Committee
Image is not available
Predstavljena oprema našeg olimpijskog tima za Igre u Tokiju

COK Montenegrin Olympic Committee
Slider
Sport Vision
Eko
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
Universal Bank
rtcg
Capital plaza
Aerodromi Crne Gore
Luka Bar
plantaze
Monteput
Sport Vision
Eko
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
Universal Bank
rtcg
Capital plaza
Aerodromi Crne Gore
Luka Bar
plantaze
Monteput

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logo