logo

NOVOSTI
Slider

paris

datum

21. jan - 28. jan

država

Italija

odbrojavanje

websajt

zaprati

Konferencija za novinare povodom inicijative upućene poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), Dušan Simonović, održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio prijedlog amandmana na Zakon o budžetu za 2023. godinu, koji je, u ime COK-a, uputio svim poslaničkim klubovima u Crnoj Gori.

Sportska 2022. godina izuzetno je uspješna. Crnogorski olimpijski komitet sa ponosom ističe srebrne medalje Marije Vuković u skoku uvis na Evropskom prvenstvu u atletici u Mihenu i Bojane Gojković na Evropskom šampionatu u boksu za seniorke u Budvi. Takođe, posebno su nas obradovale rukometašice, osvajanjem bronze na Šampionatu Evrope ove jeseni, kao i Tamara Radunović sa evropskom bronzom iz Budve. Puno uspjeha naš tim imao je na Mediteranskim igrama u Oranu, sa kojih se vratio sa sedam medalja. Mnogo značajnih rezultata ostvarili su crnogorski reprezentativci i u neolimpijskim sportovima, poput karatea, džiu-džicua i boćanja. Veliki olimpijski potencijal pokazali su naši takmičari i takmičarke u tekvondou, kao i brojni naši predstavnici u mlađim kategorijama u mnogim sportovima.

Kao i prethodnih, i ove godine COK je imao sjajnu saradnju sa Međunarodnim i Evropskim olimpijskim komitetom i organizacijama pod njihovim pokroviteljstvom. Učestvovali smo u svim akcijama pod okriljem MOK-a i EOK-a, uveliko traju pripreme za šest velikih takmičenja koja su pred nama u 2023. godini, kao i najveći događaj tekućeg olimpijskog ciklusa, Ljetnje olimpijske igre u Parizu 2024. Važno je istaći izuzetno dobru saradnju i sa Ministarstvom sporta i mladih i ministrom Vasilijem Laloševićem, čiji je resor imao puno razumijevanja za potrebe COK-a.

Ipak, period iza nas bio je više nego izazovan, najprije zbog iznenađujuće male finansijske podrške koju smo dobili od države i izostanka potpore od strane državnih preduzeća u posljednje dvije godine. Nacionalni olimpijski komitet Crne Gore dobio je samo trećinu sredstava u odnosu na dosadašnja i očekivana primanja i našao se u više nego nepovoljnoj situaciji. Na ove probleme ukazali smo na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti“, koju smo organizovali u saradnji sa Centrom za afirmaciju sporta i mladih u decembru prošle godine. Na njoj su govorili najveći autoriteti iz države i okruženja i upućene su smjernice u radu i strategiji razvoja sporta, kao i predlozi za usmjeravanje akata i izmjene Zakona o sportu.

Crnogorski olimpijski komitet, ali i svi koji rade u sportskoj oblasti, pitaju se zbog čega su sredstva za sport umanjena za čak milion eura. Upravo zbog toga, krovna sportska organizacija u državi uputila je amandman poslaničkim klubovima i očekuje punu podršku za uvećanje budžeta za sport iz budžetskih rezervi. Nadamo se povoljnijem tretmanu Nacionalnog olimpiskog komiteta i stvaranju uslova za organizaciju olimpijske kuće, muzeja, akademije, olimpijskog hub-a i smještaja kompletne olimpijske administracije, kako Nacionalnog komiteta tako i institucija koje bi podržavao.

Većom podrškom od strane države stvorili bi se uslovi da se nacionalnim olimpijskim savezima, koji godinama ostvaruju značajne rezultate, poboljša status i da se stvore uslovi da se sportistima isplate nagrade za ostvarene rezultate.

Crnogorski olimpijski komitet upućuje apel društveno odgovornim kompanijama da izgrade kriterijume i pomognu crnogorskom sportu, koji godišnje potroši oko 24 miliona eura, snalazeći se na razne načine. Država je podijelila tri miliona i 600 hiljada eura, a sport joj direktno ili indirektno donese oko 100 miliona eura, i doprinese budžetu u značajnoj mjeri.

Smatramo da je neophodno poboljšati status sporta i kroz izmjene Zakona o igrama na sreću, izmjene Poreskih zakona, kojim bi se stvorio neophodan poslovni ambijent, i podstakle kompanije na ulaganje u sport.

Budućnost je nešto o čemu treba posebno brinuti, stoga ističemo da je neophodno obezbijediti stipendije za mlade sportiste, dok sport u školama treba da dobije poseban tretman, kako bi crnogorski olimpizam bio ukrašen još većim uspjesima a država imala najbolje moguće ambasadore.

Sport Vision
Eko
One
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
Universal Bank
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
Universal Bank
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori