logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

97 Dana

Govor predsjednika Simonovića na konferenciji “Žene u sportu”

Uvaženi ministre Laloševiću, Vaše ekselencije, uvažene predstavnice nacionalnih olimpijskih komiteta i Međunarodnog olimpijskog komiteta, poštovani sportisti i sportski radnici, predstavnici nacionalnih sportskih saveza, organizacija i klubova, cijenjeni partneri Crnogorskog olimpijskog komiteta, poštovani predstavnici medija, dragi prijatelji, dame i gospodo, čast mi je da vas pozdravim u ime Crnogorskog olimpijskog komiteta,

na čijem sam čelu, i u ime naših partnera – Centra za afirmaciju mladih i sporta.

Učešće i uspjesi žena u sportu oblikovani su dugom i složenom istorijom. Iako je danas društveno prihvatljivije da se žene bave sportom i rekreacijom, to, kao što znate, nije oduvijek bio slučaj. U većem dijelu svijeta, žene nijesu imale isti pristup sportu kao muškarci sve do kasnog devetnaestog vijeka.

U posljednjih 20-ak godina, međutim, svjedočimo nevjerovatnom napretku kada je u pitanju učešće žena na sporstkim takmičenjima. Bavljenje žena sportom postalo je društveno prihvaćenije, a ženama je na raspolaganju mnogo širi spektar sportova i sportskih disciplina.

Međutim, uprkos napretku koji je postignut posljednjih decenija, ima još mnogo toga da se uradi. Sportistkinje i dalje dobijaju znatno manje novca i medijske pažnje od svojih muških kolega, i to se mora riješiti ukoliko želimo da sport zaista postane jednak.

Ne možemo nastaviti da prihvatamo status kvo; na nama je da se pobrinemo da sve sportistkinje dobiju poštovanje i priznanje koje zaslužuju. Od suštinske je važnosti da ženski sport i dalje bude vidljiv, podržan, finansiran i slavljen.

Crna Gora, ipak, s ponosom želim da naglasim, u grupi je zemalja koje se mogu pohvaliti značajnim učešćem žena na međunarodnim sportskim takmičenjima, a na posljednjim Olimpijskim igrama, koje su održane u Tokiju, naš olimpijski tim činilo je više žena, nego muškaraca. Naša zemlja je nedavno doživjela impresivne sportske uspjehe, na kontinentalnom i međunarodnom nivou, upravo zahvaljujući crnogorskim sportistkinjama.

Međutim, još uvijek moramo da uradimo mnogo na osiguravanju toga da svi učesnici u sportu budu zaštićeni od bilo kojeg oblika diskriminacije, te da svi koji se bave sportom, u bilo kojoj ulozi, budu svjesni principa poštovanja i inkluzije.

Svakako, ono što je evidentan problem jeste procenat žena koje se nalaze u upravljačkim organima sportskih organizacija u Crnoj Gori i to smatram da je, prije svega, kulturološki problem u našoj zemlji. Većina žena nakon završene sportske karijere odlučuje da ne nastavi karijeru već se posveti porodici i djeci. Zbog toga postoji veliki izazov za sportske organizacije u Crnoj Gori da identifikuju i regrutuju žene koje su zainteresovane da budu na rukovodećim pozicijama u sportskim organizacijama.

Inicijative kao što su konferencije i radionice pokazale su se veoma korisnim za pojedinačne učesnice, međutim, postoji potreba za dodatnim mehanizmima koji će uspostaviti strateški put za žene na rukovodećim mjestima, posebno na višim pozicijama u Upravnim odborima, poput predsjedničke i potpredsjedničke.

Stoga je naša obaveza, kao krovne sportske organizacije u zemlji, da u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih, nacionalnim sportskim savezima i ostalim sportskim subjektima, osiguramo jednaku zastupljenost svih polova, etničkih grupa i osoba različitih sposobnosti na svim nivoima rukovođenja u sportskim organizacijama, ali i da podignemo svijest i inspirišemo ih i osnažimo, kako bi nastavile karijeru u sportu, u trenerskim ili upravljačkim ulogama.

Ova Konferencija predstavlja jedan od mehanizama za povećanje uključenosti žena u organe upravljanja sportskim organizacijama, a Crnogorski olimpijski komitet će, u saradnji sa svojim nacionalnim partnerima, ali i Međunarodnim olimpijskim komitetom i Evropskim olimpijskim komitetima, koji su podržali i ovaj događaj, nastaviti da organizuje različite događaje i sprovodi programe, kampanje i inicijative za povećanje svijesti o jednakosti, različitostima i inkluziji u sportu.

Sportistkinje se suočavaju sa značajnim izazovima kada je u pitanju bavljenje sportom u sigurnom okruženju. Stoga je važno da sportistkinje osjete slobodu i sigurnost da se obrate trenerima, čelnicima klubova i saveza, nacionalnom olimpijskom komitetu ili medicinskim stručnjacima, ukoliko su zabrinute za svoju bezbjednost ili su žrtve bilo kojeg oblika zlostavljanja i diskriminacije na terenu ili van njega.

Postoji nekoliko načina za poboljšanje sigurnosti u ženskom sportu. Ovo uključuje, između ostalog, povećanje broja žena trenera i sudija, i pružanje više mogućnosti za djevojčice da učestvuju u sportu. Takođe je važno osigurati bezbjedno sportsko okruženje i jasne mehanizme zaštite sportistkinja od zlostavljanja i uznemiravanja.

Crnogorski olimpijski komitet će u cilju promovisanja značaja sigurnog sporta kreirati odgovarajuće smjernice, politike i procedure koje će se fokusirati na sprječavanje i reagovanje na bilo koju vrstu zlostavljanja i nedoličnog ponašanja, kao što su maltretiranje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji oblik diskriminacije, kao i jasne smjernice i informacije o prijavljivanju svakog iskustva zlostavljanja ili nedoličnog ponašanja.

O ovim temama svakako će više govoriti naše uvažene gošće, a ovu priliku koristim da im zahvalim što su izdvojile vrijeme i prihvatile da budu učesnice ovog važnog događaja za nas. Vjerujem da će njihovo iskustvo, koje će danas ovdje podijeliti sa nama, pomoći nam da stvorimo mogućnosti za žensko liderstvo u sportu, te podstaći druge žene da slijede njihov primjer i budu inspirisane da nastave svoju karijeru u sportskim organizacijama. Takođe, vjerujem da će nam pomoći i u osiguravanju sigurnog sportskog okruženja i kreiranju smjernica, politika i procedura.

Na kraju, zahvalio bih vam svima što ste izdvojili vrijeme da budete ovdje danas i što i na ovaj način pružate podršku ženama u sportu.

Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori