logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

97 Dana

Sport kao vrijednost, novi projekat izgradnje kapaciteta na Balkanu

Na početku 2023. godine, projekat "Sport kao vrijednost", finansiran kroz Erasmus+ program, započeo je dvogodišnje putovanje u kojem su zemlje iz balkanske regije i Evropske unije udružile snage za zajednički cilj - integraciju pozitivnih vrijednosti u praksu sporta, te izgradnju jačih zajednica kroz sport i promociju vrijednosti EU.

Na projektu učestvuje 8 organizacija iz 7 zemalja:

Italija: Organizzazione per L'educazione allo Sport (OPES)

Kosovo: Olimpijski komitet Kosova 

Kosovo: Univerzitet u Prištini 

Bosna i Hercegovina: Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine Sarajevo 

Crna Gora: Crnogorski olimpijski komitet 

Albanija: Nacionalni olimpijski komitet Albanije 

Malta: Evropski sportisti kao studenti (EAS)

Portugal: Konfederacija sporta Portugala (PSC)

Projekat "Sport kao vrijednost" ima dva glavna cilja:

1)            Izgradnja kapaciteta sportskih klubova, organizacija i federacija za integraciju pozitivnih vrijednosti u praksu sporta na osnovnom nivou na struktuiran, dinamičan i sistematičan način

2)            Izgradnja jačih zajednica i mirnog društva društva kroz sport i promocija vrijednosti EU.

Kako bi se ostvarili ovi ciljevi, planirane su razne aktivnosti u okviru projekta. 

Od 29. do 31. marta partneri su se okupili u Tirani, kako bi se definisale aktivnosti i vremenski okvir. Nakon toga će biti sprovedeno istraživanje koje će se fokusirati na sportove na osnovnom nivou u različitim regijama sa ciljem povećanja opšteg znanja i razumijevanja trenutnog stanja. Partneri će takođe prikupiti dobre prakse na temu "promocije vrijednosti".

Kasnije tokom godine, biće održane radionice kako bi se podigao kapacitet sportskih menadžera, trenera i volontera koji rade u odjeljenju upravljanja događajima u sportskim organizacijama na osnovnom nivou. Radionice će se fokusirati na tehničke vještine poput dizajna projekta, implementacije, praćenja budžeta, koordinacije i evaluacije kako bi se izgradio kapacitet učesnika i stvorili programi "promocije vrijednosti" koji će biti uticajni i održivi. 

Nakon razvoja novih vještina, sprovodiće se zajedničke akcije u četiri balkanske zemlje prema smjernicama koje će biti razvijene kroz početne aktivnosti projekta i istraživanja.

Zajedničke akcije će početi tokom proslave Olimpijskog dana (23. jun 2024.) u Crnoj Gori, a nastaviće se aktivnostima na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Albaniji sve do Evropske sedmice sporta u septembru 2024. godine.

Partneri projekta se nadaju stvaranju održivih, dugoročnih partnerstava u balkanskoj regiji sa vještim i informisanim organizatorima koji će uspješno promovisati pozitivan uticaj sporta na osnovnom nivou i vrijednosti u sportu koje će rezultirati jačim, mirnijim i povezanijim društvima.

Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori