logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

19. Jan- 01. Feb

država

Južna Koreja

odbrojavanje

48 Dana

websajt

Crnogorski olimpijski komitet potpisao IWG Brighton plus Helsinki Deklaraciju

Crnogorski olimpijski komitet (COK) postao je najnoviji potpisnik IWG Brighton plus Helsinki Deklaracije, potvrđujući svoju posvećenost stvaranju više prilika za žene i djevojke da se bave sportom na svim nivoima.

Brighton Plus Helsinki Deklaracija je kreirana 1994. godine i sastoji se od 10 principa koji čine međunarodni sporazum u cilju podrške organizacijama u razvijanju kulture koja omogućava i cijeni žene u sportu.

Deklaracija je potpisana u četvrtak, 5. oktobra od strane predsjednika COK-a, gospodina Dušana Simonovića, tokom Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) u Istanbulu i dopunjava kontinuirani rad COK-a na promociji rodne ravnopravnosti unutar zemlje.

Govoreći o potpisivanju Brighton plus Helsinki Deklaracije, Simonović je rekao: „Ponosan sam na značajno učešće, a posebno uspjehe crnogorskih žena na međunarodnim sportskim takmičenjima, ali priznajem da ima još mnogo toga da se uradi u smislu zaštite žena od diskriminacije i uspostavljanja rodne ravnopravnosti. Ovo je, svakako, jedan od prioriteta Crnogorskog olimpijskog komiteta, i potpisivanje Deklaracije ističe rad koji smo već obavili, uz našu posvećenost nastavku borbe za rodnu ravnopravnost u sportu“.

Anamari Felps, CBE OLY, predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost EOK-a i potpredsjednica IWG-a prilikom potpisivanja rekla je „Oduševljena sam što se Crnogorski olimpijski komitet pridružio listi potpisnika IWG Brighton & Helsinki Deklaracije. Iskreno zahvaljujem predsjedniku Simonoviću na javnom izražavanju posvećenosti da nastavi rad organizacije na adresiranju rodne neravnopravnosti u sportu. To je ključni prioritet za Evropsku olimpijsku porodicu i korak prema tome da Evropa postane najpravičniji, najinkluzivniji i najodrživiji kontinent za sport".

Lisa O’Keefe, sekretarka IWG-a, je rekla: „Bilo je fascinantno slušati predstavnike COK-a kako nas obavještavaju o fantastičnom radu koji sprovode u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti unutar svoje zemlje, i drago mi je što IWG može da ih doda našoj listi potpisnika. Njihova posvećenost i ambicija moraju biti pohvaljeni, i radujemo se saradnji s njima u narednim mjesecima kako bismo istakli njihove strategije od kojih mogu učiti i drugi nacionalni olimpijski komiteti".

Projekti koji se bave borbom za rodnu ravnopravnost u sportu za cilj imaju promociju strukturalnih promjena u zemlji razumijevanjem postojećih kulturnih barijera i poticanjem sporta na stvaranje održive promjene kako bi se povećala zastupljenost žena u upravljačkim tijelima sportskih organizacija.

Sport Vision
Eko
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori