logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

145 Dana

Obilježavanje decenije napretka: 10. godišnjica posvećenosti EOK GEDI Komisije ravnopravnosti i inkuliziji

Komisija za rodna ravnopravnost, raznolikost i inkluziju (GEDI) Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) održala je 1. decembra u Helsinkiju godišnji sastanak. Ovaj događaj istakao je posvećenost EOK-a promociji ravnopravnosti i inkluzije u evropskom sportu.

Na sastanku Komisije razmatrani su ambiciozni ciljevi i buduće akcije za promociju rodne ravnopravnosti, raznolikosti i inkluzije unutar evropske olimpijske zajednice. Komisija je predstavila svoje ciljeve i aspiracije koje će voditi njihove napore u narednom periodu koristeći Okvir za rodnu ravnopravnost Međunarodnog olimpijskog komiteta i Ključne strateške prioritete postavljene u Strateškom programu EOK-a do 2030. godine. Ovi ciljevi obuhvataju različite oblasti unutar olimpijskog ekosistema s ciljem osiguravanja dugoročne održivosti evropskog sportskog pokreta.

Članovi Komisije sastali su se i sa članovima Nacionalne klinike za ravnopravnost Finske, kako bi utvrdili trenutno stanje u evropskom sportu i istakli dosadašnji napredak, uključujući postizanje rodne ravnopravnosti u Izvršnom odboru EOK-a. Kako bi osigurala budućnost ženskih lidera, Komisija se obavezala na postizanje rodne ravnopravnosti u svim komisijama EOK-a i poboljšanje učešća na Generalnim skupštinama i Seminarima EOK-a, što je od suštinskog značaja za promociju inkluzivnosti i raznolikosti unutar evropske olimpijske zajednice.

Evropski olimpijski pokret može postaviti pozitivan primjer sportskom svijetu tako što će promovisati inkluzivnost na svim nivoima liderstva, uključujući lidere timova na EOK događajima: Evropskim igrama (EG) i Evropskim olimpijskim festivalima mladih (EYOF), sa fokusom na osiguravanje raznolikosti u lokalnim organizacionim komitetima kako bi se promovisale jednake mogućnosti za sve.

Komisija je postavila cilj da do Olimpijskih igara u Brisbejnu 2032. godine Evropu učini vodećim kontinentom u oblasti rodne ravnopravnosti istraživanjem inicijativa za povećanje broja ženskih trenera i zvaničnika na takmičenjima EOK-a. Komisija prepoznaje izazov osiguravanja rodne ravnopravnosti u Izvršnim odborima/Savjetima svih Evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK) i imenovanju visokih zvaničnika oba pola. Zajednički napori i projekti poput Erasmus+ GAMES, koordiniran od strane EOK EU kancelarije, biće od suštinskog značaja za promociju rodne ravnopravnosti.

Akcioni plan Komisije će uključivati korake za osiguravanje balansiranog predstavljanja polova u komunikacionim kanalima i događajima EOK-a i pružanje podrške nacionalnim olimpijskim komitetima, nacionalnim savezima i medijima kako bi se fokusirali na fer prikazivanje sportistkinja i ženskog sporta.

Osiguranje bezbjednosti i dobrobiti sportista i njihovih timova tokom multi-sportskih takmičenja EOK-a je najviši prioritet. Komisija je osnovala EOK radnu grupu koja se bavi izradom sveobuhvatnog okvira za zaštitu na događajima kako bi se osigurala dobrobit svih učesnika.

Godišnji sastanak GEDI komisije u Helsinkiju obilježio je 10. godišnjicu postojanja ove važne EOK komisije i predstavljao je značajan korak u kontinuiranom zalaganju za rodnu ravnopravnost, raznolikost i inkluziju unutar evropske olimpijske zajednice. Sa jasno definisanim ciljevima, ambicioznim aspiracijama i jasnom posvećenošću sigurnom sportu i zaštiti, EOK je spreman da podrži inkluzivnije i sigurnije okruženje za sportiste, trenere i sve učesnike na evropskim olimpijskim događajima. Ovi napori imaju potencijal da ne samo koriste olimpijskom pokretu, već i da služe kao katalizator za inspirisanje pozitivnih promjena u širem evropskom sportskom pejzažu.

Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori