logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

2 Dana

ODRŽANA 53. GENERALNA SKUPŠTINA EOK-a

Bukurešt je od 6. do 8. juna bio domaćin Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK).

Generalna skupština EOK-a, 53. po redu, osvrnula se na nedavne uspjehe i veliku snagu evropskog olimpijskog pokreta pred nizom sportskih događaja i aktivnosti u srcu kontinenta.

Generalnoj skupštini u Palati parlamenta prisustvovali su predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, predsjednici nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK) Evrope i lideri evropskih i međunarodnih federacija.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta, predsjednik Dušan Simonović, generalni sekretar, Igor Vušurović, i zamjenica generalnog sekretara, Maja Peković.

Predsjednik Bah obratio se delegatima prvog dana, ističući snagu odnosa između EOK-a i MOK-a, posebno u misiji korišćenja sporta kao pokretača društvenog razvoja i izgradnje mira.

Tokom Generalne skupštine, Istanbul je odobren od strane članova kao domaćin 4. izdanja Evropskih igara 2027. godine.

Na ovogodišnjoj Skupštini dodijeljene su nagrade Janez Kocijančić, za najbolje sportiste Evropskih igara, kao i Piotr Nurovski nagrade najboljim evropskim mladim sportistima.

Italijanka Džesika Rosi i Gruzijac Laša Bekauri prvi su dobitnici nagrade Janez Kocijančić, koja se od ove godine dodjeljuje najboljim sportistima i sportistkinjama na Evropskim igrama.

Evropski olimpijski komiteti (EOK) su krajem prošle godine ustanovili ovu nagradu, u čast bivšeg predsjednika EOK-a koji je preminuo 2020. godine.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, izrazio je zadovoljstvo zbog ove odluke EOK-a.

„Janez je bio vizionarski lider čija je posvećenost olimpijskom pokretu i razvoju sporta u Evropi bila nevjerovatna. Njegova predanost, mudrost i strast za podsticanje sportske izvrsnosti i jedinstva među nacijama ostavili su neizbrisiv trag u sportskoj zajednici. Bio je velika podrška za mlade sportiste i mlade i male nacionalne olimpijske komitete, poput našeg.

Janez je bio prijatelj i mentor mnogima, uključujući i mene. Odluka da se nagrada za najbolje sportiste uručuje u sjećanje na njega je prikladan omaž čovjeku koji je posvetio svoj život olimpijskim vrijednostima i unaprjeđenju sporta. To je svjedočanstvo o njegovom trajnom uticaju i poštovanju koje je stekao tokom svoje karijere“, rekao je Simonović.

Pored nagrada za sportiste, generalni sekretar EOK-a Rafaele Panjoci odlikovan je Ordenom za zasluge EOK-a za svoju dugu i istaknutu službu sportu u Italiji i Evropi.

Sport Vision
Sport Vision
Sport Vision
Eko
One
Admiral
Kod io
erste
Lovcen
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
 
Sport Vision
Monteput
EPCG
Eko
One
 
 
Admiral
Kod io
erste
Lovcen
 
 
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
 

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logoSponzori